Karen Vermeiren
Karen Vermeiren, sopraan, behaalde in 2015 met grootste onderscheiding het diploma “Master of Arts in de muziek” aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich onder andere aan het Mozarteum te Salzburg, bij Montserrat Caballé, Tom Krause, Giuseppe Morino (belcanto techniek, school van Rodolfo Celetti), Axel Everaert en Antonio Lemmo.
Ze won de eerste prijs op het concours Léopold Bellan te Parijs, werd finaliste op het concours van Bevagna in Italië en kreeg het erediploma op het “Tornamente Internazionale di Musica”. In 2016 werd Karen finaliste op het “Concorso Internazionale Andrea Chenier” te Italië.
Karen werd in juni 2019 genomineerd voor de Meistersinger Award in Wenen, een onderscheiding voor de beste vertolkers wereldwijd van de werken van Mahler, Verdi en Wagner en werd naar aanleiding hiervan uitgenodigd door het Antwerp Liedfest om samen met Aaron Wajnberg de Rückert Lieder van Mahler en de Wesendonck Lieder van Wagner uit te voeren.
Karen zong de hoofdrollen in Don Giovanni als Donna Anna en later ook Donna Elvira, als Erste Dame in die Zauberflöte, de titelrol in een bewerking van de opera Tosca en zong ook de sopraansolo’s in o.a. Missa Sancti Hieronymi (M. Haydn), Athalia (Mendelssohn), Franciscus’ mis (Renaat Veremans) en nam zij de indrukwekkende sopraansolo in het Requiem van Verdi voor haar rekening. Ze maakte in 2019 haar roldebuut als Buitenlandse Prinses in de opera Rusalka bij Opera Ballet Vlaanderen en als Vitellia in La Clemenza di Tito tijdens de 5de editie van het festival “Midsummer Mozartiade” te Brussel. Deze roldebuten resulteerden telkens in lovende kritieken door de internationale pers. Ze werkte met vermaarde dirigenten zoals Alain Altinoglu, Giedre Slekyte, Patrik Ringborg, Federico Santi, Alejo Perez e.a.
Karen geeft ook geeft regelmatig recitals in binnen –en buitenland (o.a. met het Izmir State Orchestra, Lviv State Orchestra, in het Teatro Nacional de Sao Carlos in Lissabon, Sala Mozart te Zaragoza, Schloss Mirabell te Salzburg, Koningin Elisabethzaal te Antwerpen, Olavshallen in Trondheim, Noorwegen) en kreeg een zeer mooie recensie in het vakblad “Opera Actual” naar aanleiding van een recital te Zaragoza in opdracht van Montserrat Caballé. Ook haar prestaties tijdens de concertreeks “Ode aan Maria Callas” gingen niet onopgemerkt voorbij en kregen een plaats in het internationale “Maria Callas magazine”.
In het seizoen 2021-2022 maakte ze haar debuut aan de Muntschouwburg te Brussel, waar ze de rollen van Nella (Gianni Schicchi) en prima sorella cercatrice (Suor Angelica) voor haar rekening nam in de bejubelde trilogie van Puccini, geregisseerd door Tobias Kratzer.
Ook maakte ze deel uit van de wereldpremière van muziekinstallatie “Frauenliebe und -Leben” onder leiding van de jonge Duitse regisseuse Lulu Obermayer, tijdens het creatiefestival “Carta” in kunstenhuis DE SINGEL. In mei en juni 2023 mocht Karen de rol van Nella hernemen, ditmaal in “La Storia di Gianni Schicchi” aan de zomeropera van Alden Biesen.
Tijdens het seizoen 2023-2024 gooide Karen onder meer hoge ogen tijdens het jaarlijkse Klara live-event “Iedereen Klassiek” te Brugge. Ze werd nadien uitgenodigd door Klara ter gelegenheid van een hommage aan Maria Callas. Ook debuteerde ze in de rol van Gerhilde in de iconische productie van “die Walküre” in de Muntschouwburg, geregisseerd door de wereldvermaarde Romeo Castellucci en stond er eveneens een ander roldebuut op het programma, namelijk “Rychtarka” in de opera Jenufa van L. Janacek bij Opera Ballet Vlaanderen
Karen Vermeiren, sopraan – Tel.: +32472290664 – info@karenvermeiren.be – www.karenvermeiren.be © 2024
Emma Posman
De Belgische sopraan Emma Posman behaalde met grootste onderscheiding, haar Master Diploma Zang aan het Koninklijk Conservatorium van Gent waar ze onder meer bij de Belgische sopraan Hendrickje Van Kerckhove studeerde. Ze werd geselecteerd als MMLaureate in de MMacademy van de Munt en werd in 2022 lid van Equilibrium, een Young Artist programma opgericht door Barbara Hannigan.
Emma begon haar operacarrière in de rol van Koningin van de Nacht, toen ze als lid van het Young Singers Project 2018 van de Salzburger Festspiele, door de directie werd gevraagd om in 3u te springen als Königin der Nacht op de Salzburger Festspiele.
Na dit grote succes zong ze de rol onder meer aan de Komische Oper Berlin, het Gärtnerplatztheater München, het Staatstheater Hannover, het Aalto Theater Essen, TheaterKiel en de Koninklijke opera van Versailles.
In het seizoen 2023-24 zong ze de rol van La Hija in de langverwachte kameropera Cambio madre por moto, van de Belgische componist Frank NUYTS. Een werk dat hij schreef in opdracht van het Teatro Real Madrid ten tijde van Gérard Mortiers artistiek leiderschap, het Festival van Vlaanderen Gent, Muziektheater Transparant en de Bijloke. Ze maakte haar roldebuut in een nieuwe productie van Gianni Schicchi en Valencienne in Die lustige Witwe, beide in het kader van het Belgische Zomeroperafestival ter Landcommanderij Alden-Biesen 2023.
Emma maakte ook haar debuut bij onder meer het Scottish Chamber orchestra in concert aria’s van Mozart en aan Teatro Regio di Torino in Suor Angelica als Novizia, Prima sorella conversa en als cover van Lauretta.
De afgelopen jaren was Emma Posman herhaaldelijk te horen in de Munt. Ze maakte er onder meer haar opwachting als Masha en Prileppa in een nieuwe productie van Tsjaikovski’s Pique Dame, als Talus in de wereldpremière van Howard Moody’s Solar en als Nuova novizia in Suor Angelica in een nieuwe productie van Puccini’s Trittico.
Bij Opera Ballet Vlaanderen nam Emma deel aan de hernemingen van de legendarische dansproductie Un moto di Gioia, in de operahuizen van Gent en Antwerpen, het Concertgebouw Brugge en het Festspielhaus Sankt-Pölten, waarvoor Anne Teresa De Keersmaeker zich op concert aria’s van Mozart inspireerde.
Ze was in KVS te horen als Governess in L’homme de la Mancha, een musical van Jacques Brel.
Door haar passie voor hedendaagse muziek maakte ze ook deel uit van enkele wereldcreaties. Zo zong ze de rollen van Frieda en Grete in de wereldcreatie van Brice Pauset’s opera Châtiments (naar Kafka) in de Opera van Dijon. Eerder verleende ze haar medewerking aan de creatie van Flandria een muziektheaterwerk van de jonge Belgische componist Benjamien Lycke en aan de Cantata Songs of Innocence voor koor, harp en sopraan solo van de Belgische componist Lucien Posman.
Ze is hiernaast ook een gepassioneerde liedvertolkster en is regelmatig te horen in (lied)recitals doorheen België, samen met Florestan Bataillie en Bert de Rycke.
Tineke Van Ingelghem
TINEKE VAN INGELGEM is een Belgische sopraan met een ijzersterke podiumprésence. Haar
acteertalent in combinatie met haar krachtige, heldere stem maakt haar uiterst geschikt voor sterke vrouwenrollen zoals Rusalka, Marschallin/Der Rosenkavalier en Chrysothemis/Elektra en bracht haar naar operahuizen in heel Europa, van de Munt in Brussel tot de Scala in Milaan.
Tineke profileert zich in de grote rollen van het Germaanse en Oost-Europese repertoire: ze zong Marschallin/Der Rosenkavalier (Opéra Grand Avignon, het Luzerner Theater en Theater Trier), Rusalka (Opera Vlaanderen), Chrysothemis/Elektra (Teatro Politeama di Palermo), Jenny/Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (Grand Théâtre de Luxembourg en Opera Vlaanderen), Ortlinde/Die Walküre (De Munt), Blumenmädchen/Parsifal (Grand Théâtre de Genève) en Second Niece/Peter Grimes (Opéra de Monte-Carlo en Teatro alla Scala).
Tinekes stemkleur leent zich ook uitstekend voor het Frans-Italiaanse repertoire. Naast o.a. La maestra delle novizie – Suora Infirmiera – La Ciesca/Il Trittico (Teatro Regio Torino en De Munt), Alice Ford/Falstaff (Opéra Royal de Wallonie, concertant) en La dame de Monte-Carlo (Teatro Regio di Parma) werd Médée/Cherubini haar visitekaartje. Ze oogstte een enorm succes met deze titelrol in de Opéra de Dijon en de Opéra de Rouen, en werd uitgenodigd als cover voor Médée aan de Staatsoper Berlin, o.l.v. Daniel Barenboim.
Naast deze dramatische partijen werd Tinekes komische acteertalent ook zeer gesmaakt in
operetterollen als Gräfin Mariza (Landestheater Linz), Rosalinde/Die Fledermaus (stadsschouwburg Leuven) en Diane/Orphée aux Enfers (Opéra Royal de Wallonie).
Tineke begon haar carrière in eigen land (De Munt, Opera Vlaanderen en de Opéra Royal de Wallonie) met rollen als Erste en Zweite Dame/Die Zauberflöte, Second Niece/Peter Grimes,
Blumenmädchen/Parsifal, Erste Magd/Daphne en Mrs. Naidoo/Satyagraha.
Tineke is ook actief als liedzangeres en in de oratoriumwereld. Ze verzorgt regelmatig recitals in binnen-en buitenland en zong o.a. Ein Deutsches Requiem/Brahms (Opera Vlaanderen), Marguerite/Jeanne d’Arc au bûcher (De Munt), Wesendoncklieder/Wagner (De Munt) en Te Deum/Bruckner (De Munt). Dit seizoen brengt ze met pianist Aäron Wajnberg de CD Je ne t’aime pas uit, met liederen van Weill, Britten en Poulenc.
Tineke behaalde eerst een Licentie Germaanse Talen aan de universiteiten van Brussel en Leuven en aansluitend een Master in zang aan het Lemmensinstituut te Leuven, met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. Tineke is zakelijk en artistiek leider van Opera Caramba!, een operacompagnie voor kinderen, waarmee ze al meer dan 500 schoolvoorstellingen speelde. In 2020 won Tineke de KLARA voor “Doorbraak van het jaar”.
*** www.tinekevaningelgem.com ***
Denzil Delaere
Denzil Delaere studeerde in 2013 af aan koninklijk Conservatorium te Gent, waar hij zang volgde bij onder meer Marcos Pujol en Gidon Saks en waar hij de Solistenprijs in ontvangst mocht nemen. Hij vervolgde zijn opleiding aan de International Opera Academy (IOA) te Gent bij Guy Joosten maar was tegelijkertijd verbonden aan de prestigieuze Muziekkapel Koningin Elisabeth.
Pas afgestudeerd, wordt Denzil Delaere opgenomen in het solistenensemble van de Opera van Luzern waar hij zijn opwachting maakt in Die Zauberflöte (Tamino), Rigoletto (Borsa) en in de tenor solopartijen in Prometeo (Luigi Nono) en in de Vespro della beata Virgine (Claudio Monteverdi). Aansluitend tekent hij bij Opera Vlaanderen waar hij tijdens het seizoen 2017/18 zijn medewerking verleent als Schwertrichter (Das Wunder der Heliane, Korngold), Carlos & Balbuena (Le Duc d’Albe, Donizetti), Bardolfo (Falstaff) in regie van oscarwinnaar Christoph Waltz), Knappe (Parsifal) en 1. Croupier & Gebochelde speler (De Speler, Prokofiev) … te beleven was. De Opera van Luzern biedt hem Roberto (roldebuut) in Donizetti’s Maria Stuarda aan.
In het huidige seizoen zal hij te zien zijn in Madama Butterfly bij opera Vlaanderen waar hij eveneens zijn debuut als Naraboth zal maken. Ook is hij te zien als Roberto in Le Villi een productie van Opera Zuid. Bij opera compact is hij op het einde van het seizoen nogmaals te zien in een openlucht productie van Madama Butterfly.
Vorige seizoenen maakte Denzil Delaere zijn debuut in de Munt als Wirt in Der Rosenkavalier en aansluitend als Aristide Chouilloux in de wereldcreatie van Philippe Boesmans’ laatste opera “On purge bébé” .Aan het Grand Théâtre de Genève was hij in Il ritorno d’Ulisse in patria (Monteverdi) en vervolgens in Voyage vers l’espoir (Christian Jost) te zien. Bij de nederlandse Reisopera Rodolfo in de pocket-versie van La Bohème en Hans in de Verkochte Bruid (Smetana) hier in de recent herhaalde Nederlandse versie “Bruid te koop !”. Bij festival Classique was hij te horen als Alfredo in een bewerking van La Traviata. Daaraan vooraf zong hij zijn eerste Luigi in Il Tabarro Meldenswaardig was zijn vertolking van Gonzalve in Ravels L’heure espagnole bij Opera Ballet Vlaanderen in regie van Tom Goossens. Eerder zong hij er Brighella en Tanzmeister (Ariadne auf Naxos), Prins Arjuna (Satyagraha) van Philip Glass en de tenor in het vocaal kwartet – een personage op zich – in de wereldcreatie van Les Bienveillantes van Hèctor Parra (een opdracht van Opera Vlaanderen). Ook was hij te horen als Prins in de Nederlandse Versie van Rusalka bij Opera Compact. Aan het Grand Théâtre de Genève zong hij Messaggero (Aïda) en Pedrillo (Die Entführung aus dem Serail). Op het Internationale Leos Janacek Festival van Brno, zong hij dan weer Janek (De zaak Makropoulos).
Op uitnodiging van het Radio Philharmonisch Orkest (Hilversum) zong de jonge tenor onder de muzikale Markus Stenz de rol van Pietro in Die Gezeichneten (Franz Schreker) in het Concertgebouw Amsterdam (Zaterdag- Matinee) en de tenor solo-partij in de Sulamith cantate van P.H. van Gilse. Een concert dat plaats vond in Vredenburg (Utrecht) daar onder de leiding van de dirigent Stanislav Kochanovsky. Even noemenswaardig is Denzil Delaeres debuut bij het internationaal gelauwerde Rotterdams Philharmonisch Orkest, waarmee hij aan de zijde van dirigent Dirk Brossé, in het Nieuwsjaarsconcert 2022, zijn opwachting aantrad.
Kris Belligh
Kris beschikt over een warme, wendbare stem, prachtige dictie en een grote vrijheid aan expressie. dit heeft hem al in vele internationale operahuizen en zeer diverse producties gebracht.
In binnen- en buitenland vertolkte hij onder meer Figaro en Graaf Almaviva Nozze di Figaro, de titelrol in Don Giovanni, Marcello La Bohème, Guglielmo Così fan tutte, Dr Falke Die Fledermaus, Dandini La Cenerentola, Dancairo Carmen, Belcore L’Elisir d’Amore, Brétigny Manonen Thésée Hippolyte et Aricie voor het Pacific Music Festival in Sapporo, Japan …
In de Belgische Muntschouwburg is Kris een geregelde gast, o.a. in La Traviata, Onegin, Lulu, The cunning little Vixen, en onlangs nog in De Neus (Shostakovich), Solar (Howard Moody), en als de nobele liefdesinterest Bolten, in De Kinderen der zee van Lodewijk Mortelmans. Bij OperaBallet Vlaanderen was hij laatst te zien als Don Iñigo Gomez in L’heure espagnole van Ravel. In het buitenland stond hij op podia in Frankrijk (Orleans, Rennes, Rouen en Tourcoing), de English National Opera in London, het Erkel Theater in Budapest, Pilzen Opera, en De Nederlandse Opera, Amsterdam.
Naast het grote opera- en concert-repertoire, werkt hij ook vaak samen met hedendaagse componisten, zoals onlangs nog de wereldpremière van La Lettre Volée van Denis Bosse, Unleashed! van Philip Venables, Between Worlds van Tansy Davies voor de English National Opera, en Zatopek!, een creatie voor BBC3 in het kader van de Londense Olympische Spelen.
Dit seizoen is hij dan weer te horen bij OperaBalletVlaanderen in Die Fledermaus, en in de wereldpremièrevan Brodeck, de nieuwste opera van Daan Janssens.
Daarnaast verzorgt hij ook tal van concerten en hedendaagse collaboraties met Musiques Nouvelles en het Malibran Quartet.
Noemenswaardig zijn z’n debuut bij OperaBallet Vlaanderen in de wereldcreatie van Hèctor Parra’s Opera Les Bienveillantes, en zijn medewerking aan de zogeheten “Bernstein Centenary West Side Story” in Rome, met de Accademia Santa Cecilia onder leiding van Antonio Pappano. Met Antwerp Symphony Orchestra nam hij onder leiding van Martyn Brabbins deel aan een live CD-opname van Peter Benoits De Schelde.
Tijdens de corona-crisis kon Kris toch aan uiterst interessante projecten zijn medewerking verlenen, waaronder de wereldcreaties van werk van Wim Henderickx, Jean-Paul Dessy en Laurent Houcque, en de onlangs verschenen CD “Can it be you that I hear” met componist Claude Janssens.
Kris Belligh studeerde zang, fluit en orkestdirectie aan de Guildhall School of Music and Drama in London, en de Royal Scottisch Academy in Glasgow, en is sinds 3 jaar een associate zang-docent voor de zomer stage van de Mascarade Opera Foundation in Firenze.